środa, listopada 11, 2020

Ciasto z wiśniami i musem czekoladowym

Połącznie ucieranego ciasta z wiśniami i musem czekoladowym to prawdziwy strzał w dziesiątkę!
Ciasto z wiśniami z musem czekoladowym

Ciasto z wiśniami i musem czekoladowym - składniki na ciasto:

  • 150 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 2 jajka
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 350 g wydrylowanych wiśni z kompotu, mrożonych lub świeżych


Ciasto z wiśniami i musem czekoladowym - składniki na mus czekoladowy:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • dodatkowo: gorzkie kakao do oprószenia



Jak zrobić ciasto z wiśniami i musem czekoladowym?

  • W pierwszej kolejności odsącz wiśnie z kompotu. Najlepiej wyłożyć je na sitko i pozostawić na kilkanaście minut, w przeciwnym razie ciasto będzie wyglądało tak jak u mnie - z wiśniami na spodzie. :)
  • Masło utrzyj na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawaj po 1 jajku, za każdym razem krótko miksując. Dodaj aromat śmietankowy, krótko zmiksuj. 
  • Do ciasta dodaj mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Ponownie krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Tortownicę o wymiarach 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia, po czym przełóż ciasto do formy, a na wierzchu poukładaj wiśnie. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 10 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj mus czekoladowy. Czekoladę połam na mniejsze kawałki, wlej 100 ml śmietany kremówki i całość rozpuść w kąpieli wodnej. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Do rozpuszczonej i ostudzonej czekolady dodaj 2 łyżki ubitej śmietany. Dokładnie wymieszaj.
  • Zahartowaną czekoladę dodaj do ubitej śmietany, krótko zmiksuj. Kolejno, cały czas miksując, cienkim strumieniem wlej ostudzoną żelatynę. 
  • Mus czekoladowy wyłóż na ostudzone ciasto. Wierzch oprósz kakao. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na ciasta z wiśniami:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger