czwartek, lutego 13, 2020

Krówka czekoladowa z wiśniami (bez pieczenia)

Krówka czekoladowa z wiśniami to przepyszne ciasto bez pieczenia składające się z trzech warstw: czekoladowej z wiśniami, kajmakowej i śmietanowej. :)
Krówka czekoladowa z wiśniami

Krówka czekoladowa z wiśniami





Krówka czekoladowa z wiśniami - składniki na krem czekoladowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 400 g wiśni świeżych, mrożonych lub z kompotu

Krówka czekoladowa z wiśniami - składniki na krem śmietanowy:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka wody

Krówka czekoladowa z wiśniami - pozostałe składniki:

  • około 400 g herbatników maślanych
  • 400 g kajmaku
  • gorzkie kakao do oprószenia


Jak zrobić krówkę czekoladową z wiśniami?

  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na dnie formy ułóż herbatniki.
  • Przygotuj krem czekoladowy. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej ze 100 ml śmietany kremówki.
  • Żelatynę zalej 1/4 szklanki zimnej wody i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
  • Pozostałe 400 ml śmietany kremówki ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i rozpuszczoną oraz ostudzoną czekoladę z kremówką. Dokładnie zmiksuj. Wciąż miksując, cienkim strumieniem wlej żelatynę. Na koniec dodaj dobrze odsączone wiśnie.
  • Gotowy krem wyłóż na herbatniki. Krem przykryj kolejną warstwą herbatników.
  • Herbatniki posmaruj kajmakiem. Ułóż kolejną warstwę herbatników.
  • Przygotuj krem śmietanowy z mascarpone. Żelatynę zalej jedną łyżką zimnej wody i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na sztywny krem. Pod koniec miksowania dodaj cukier puder i cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Krem śmietanowy z mascarpone wyłóż na herbatniki. Wierzch ciasta oprósz gorzkim kakao.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Krówka czekoladowa z wiśniami


Krówka czekoladowa z wiśniami

Źródło przepisu: ilovebake.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger