sobota, kwietnia 24, 2021

Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą

Wyjątkowe puszyste, maślane drożdżówki do odrywania z dodatkiem Nutelli i kruszonki, które przypadną do gustu nie tylko najmłodszym. Te bułeczki są wyśmienite!
Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą




Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą - składniki na rozczyn:

  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka letniego mleka


Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą - składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej (najlepiej typu 550)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 120 g roztopionego i ostudzonego masła
  • do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżka mleka


Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki


Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą - przepis: 

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn.Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, mąkę i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Na stolnicę lub do misy miksera przesiej mąkę, dodaj cukier, jajka, żółtko, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Po upływie powyższego czasu ponownie krótko zagnieć ciasto i podziel je na 11-12 części. Każdą część uformuj na kształt placuszka, na środku połóż łyżeczkę Nutelli i uformuj okrągłą bułeczkę.
  • Bułeczki przełóż do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępie około 1 cm. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 35 minut. 
  • W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę, i wstaw na 20 minut do lodówki.
  • Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą

Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą

Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą

Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą

Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger