sobota, marca 13, 2021

Kotlety z kurczaka w majonezowej panierce

Kotlety z kurczaka w majonezowej panierce są pyszne, niezwykle soczyste i delikatne, a do tego ekspresowe w przygotowaniu.
Kotlety z kurczaka w majonezowej panierce



Kotlety z kurczaka w majonezowej panierce - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 szklanka mąki
  • przyprawy: ulubiona przyprawa do kurczaka, suszony czosnek, słodka papryka, pieprz


Kotlety z kurczaka w majonezowej panierce - przygotowanie:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj przyprawę do kurczaka, czosnek, słodką paprykę i pieprz. Wymieszaj i odstaw na bok na około 15 minut.
  • Jajka zmiksuj z mlekiem i majonezem. Dodaj mąkę, ponownie zmiksuj. Ciasto powinno swą konsystencją przypominać gęstą śmietanę. Jeśli będzie za gęste dodaj odrobinę mleka, jeśli za rzadkie - odrobinę mąki.
  • Do ciasta dodaj kawałki mięsa, wymieszaj. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety z kurczaka w majonezowej panierce

Kotlety z kurczaka w majonezowej panierce

2 komentarze:

  1. Witam.Ile sztuk wychodzi z przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 10-12 sztuk kotletów, mniej więcej takiej wielkości jak na zdjęciu. :)

      Usuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger