wtorek, lutego 11, 2020

Ciasto Princessa

Princessa to pyszne, mocno kokosowe ciasto składające się z bezy kokosowo-migdałowej z wafelkami Princessa i delikatnego, rozpływającego się w ustach kremu budyniowego. 
Ciasto Princessa

Ciasto Princessa





Ciasto Princessa - składniki na bezę:

  • 5 białek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka posiekanych migdałów
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 Princessy kokosowe longa (2 x 48 g)

Ciasto Princessa - składniki na krem:

  • 5 żółtek
  • 1,5 szklanki mleka
  • 330 ml śmietany kremówki 30%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła

Pozostałe składniki:

  • wiórki kokosowe do posypania


Jak zrobić ciasto Princessa?

  • Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dodaj cukier. Dodaj migdały i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszaj łyżką. 
  • Wafelki Princessa pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do białek, delikatnie wymieszaj.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ciasto wlej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Upieczoną bezę pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj krem. W rondelku zagotuj 3/4 szklanki mleka, śmietanę kremówkę i cukier. W pozostałym mleku rozmieszaj żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Na gotujące się mleko wlej masę jajeczną i energicznie mieszając gotuj do czasu uzyskania gęstego i gładkiego budyniu. Masę pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Cały czas miksując stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj ostudzony budyń.
  • Na ostudzoną bezę wyłóż krem. Wierzch ciasta oprósz wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Princessa


Ciasto Princessa

Ciasto Princessa
Inspiracja: obzarciuch.pl

1 komentarz:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger