poniedziałek, stycznia 27, 2020

Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)

Ciasto śmietanowo-serowe bez pieczenia z dodatkiem musu brzoskwiniowego, na chrupiącym spodzie, tj. sucharków wymieszanych z kremem czekoladowym to obłędne w smaku ciasto. 
Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)

Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)

Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)




Ciasto z brzoskwiniami, sucharkami i kremem czekoladowym - składniki na spód:

  • 200 g sucharków
  • 300 g kremu czekoladowego (użyłam Nutellę)

Sernik z musem brzoskwiniowym na sucharkach - składniki na masę serową:

  • 500 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 400 g śmietany kremówki 30%
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Sernik z brzoskwiniami na sucharkowo-czekoladowym spodzie - składniki na mus brzoskwiniowy:

  • 1 duża puszka brzoskwiń (820-850 ml)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 500 ml wrzątku


Jak zrobić sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie?

  • Sucharki zmiksuj w blenderze na pył.
  • Do zmielonych sucharków dodaj krem czekoladowy i dokładnie wymieszaj.
  • Tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Przygotowaną masę sucharkową wyłóż na dno tortownicy, wyrównaj i wstaw do lodówki.
  • Przygotuj masę serową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cienkim strumieniem wlej rozpuszczoną żelatynę. Wciąż miksując, partiami dodawaj ser. 
  • Masę serową wyłóż na czekoladowo-sucharkowy spód. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
  • Przygotuj mus brzoskwiniowy. Brzoskwinie odsącz z zalewy i zmiksuj blenderem na gładką masę. Galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku. Pozostaw do lekkiego ostudzenia, a następnie dodaj do zmiksowanych brzoskwiń i dokładnie wymieszaj. Mus wstaw do lodówki, do lekkiego stężenia.
  • Lekko tężejący mus wylej na masę serową. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)

Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)

Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)

4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie! Znakomity deser ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuję na walentynki taki zrobić dziewczynie :) Mega fajnie, że tutaj trafiłem. Na pewno będę wpadał po więcej smaczności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkie warstwy sernika są pyszne, chociaż mój faworyt to warstwa z musem brzoskwiniowym.

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik wygląda pysznie lecz jak robiłam mus niestety sie nie steżal

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger