niedziela, stycznia 26, 2020

Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim

Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i serem feta zapiekane w cieście francuskim to świetny pomysł na smaczny obiad i ciekawy sposób na przygotowanie kurczaka. 
Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim





Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (około 270-300 g)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 100 g sera feta
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: 1 łyżka masła klarowanego + 1 jajko

Jak zrobić piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim?

  • Przygotuj farsz szpinakowy. Na patelni roztop masło i zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i szpinak. Całość smaż do całkowitego odparowania wody. Dodaj śmietanę, wymieszaj i smaż na najmniejszej mocy palnika przez około 3 minuty. Farsz dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i gałką muszkatołową. 
  • Fetę pokrój na mniejsze kawałki.
  • Filety oczyść, osusz i przetnij wzdłuż tak, by powstała kieszeń. Filety dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Do kieszonek powkładaj szpinakowy farsz i pokrojoną fetę.
  • Ciasto francuskie rozwiń i podziel na dwie części. Z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku natnij ciasto w taki sposób, by powstały paski o szerokości około 1,5 cm. Środek ciasta pozostaw nienacięty (około 5 cm).
  • Piersi z kurczaka przełóż na ponacinane płaty ciasta francuskiego. Paseczki ciasta zawijaj do środka naprzemiennie po skosie - lewy, prawy, lewy, prawy itd. 
  • Wierzch zawiniętego ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  • Piersi przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. 
Smacznego!
Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger