niedziela, grudnia 22, 2019

Sernik z brzoskwiniami

Mocno wyrastający, niesamowicie puszysty i wilgotny sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście. To doskonały przepis na przepyszny, lekki jak chmurka i nieopadający sernik. :)
Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami



Sernik z brzoskwiniami - składniki na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 jajka 

Sernik z brzoskwiniami - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
  • 6 jajek
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 puszka brzoskwiń 

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami?

  • Na stolnicę wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Rozetrzyj składniki w dłoniach. Dodaj jajka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto podziel na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkuj i przełóż do formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą cześć zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na czas przygotowywania masy serowej.
  • Formę z kruchym ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj miękkie masło. Zmiksuj. 
  • Do żółtek z cukrem i masłem dodawaj stopniowo ser, następnie sok z cytryny, przesianą mąkę pszenną i przesianą mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy serowej delikatnie wmieszaj ubite białka.
  • Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki. 
  • Na popieczone kruche ciasto wylej masę serową, na jej wierzchu poukładaj brzoskwinie. Na brzoskwinie zetrzyj na dużych oczkach tarki drugą część ciasta. Możesz też rozetrzeć ją w palcach. 
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz ciasto jeszcze przez 30 minut.
  • Upieczony sernik pozostaw w piekarniku, przy uchylonych drzwiach, do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger