środa, października 16, 2019

Piersi z kurczaka faszerowane brokułem i kukurydzą

Pierś z kurczaka faszerowana brokułem, kukurydzą i żółtym serem to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. 
Piersi z kurczaka faszerowane brokułem i kukurydzą





Piersi z kurczaka faszerowane brokułem i kukurydzą - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 łyżka oleju
  • ulubiona przyprawa do kurczaka
  • 200 g różyczek brokuła
  • 100 g żółtego sera
  • 0,5 puszki kukurydzy (po odsączeniu około 125 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka

Jak zrobić piersi z kurczaka faszerowane brokułem i kukurydzą?

  • Filety z kurczaka oczyść i przekrój wzdłuż tak, by powstała kieszeń. Nasmaruj olejem, natrzyj przyprawą do kurczaka i odstaw do lodówki na około 1 godzinę.
  • Ugotuj różyczki brokuła. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia, a następie drobno pokrój.
  • Ser zetrzyj na średnich oczkach tarki.
  • Do miseczki dodaj pokrojone różyczki brokuła, ser, odsączoną kukurydzę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę. Wymieszaj.
  • Wyjmij piersi z kurczaka z lodówki i do utworzonych kieszeni powkładaj farsz.
  • Filety przełóż na blachę wyłożoną folią aluminiową lub do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. 
Smacznego!
Piersi z kurczaka faszerowane brokułem i kukurydzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger