niedziela, października 27, 2019

Ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami

Smakowite ciasto składające się z biszkoptu kakaowego, puszystego kremu karpatkowego, truskawek i galaretki truskawkowej.
Ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami

Ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami

Ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami



Ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami - składniki na biszkopt:

  • 4 jaja
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • szczypta soli

Składniki na krem karpatkowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g miękkiego masła

Pozostałe składniki:

  • około 800 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe


Jak zrobić ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami?

  • Przygotuj ciasto. Białka oddziel od żółtek.
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj - do uzyskania sztywnej i lśniącej masy.
  • Do ubitych białek dodaj żółtka. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wmieszaj w masę.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
  • Przygotuj krem karpatkowy. Dwie szklanki mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą szklankę mleka wlej do wysokiego naczynia, dodaj żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Kiedy mleko w garnku zacznie się gotować, dodaj mieszankę i cały czas mieszając, gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 3 minut - do momentu, aż budyń zgęstnieje. Garnek zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Cały czas miksując, dodawaj partiami ostudzony budyń.
  • Truskawki odszypułkuj i pokrój na połówki. 
  • Galaretki rozpuść we wrzątku, ostudź i odstaw do lodówki, do lekkiego stężenia.
  • Złóż ciasto. Na biszkopt wyłóż krem. Na wierzch poukładaj truskawki, całość zalej lekko tężejącą galaretką.
Smacznego!
Ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami

Ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami

Ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami

1 komentarz:

  1. Przeeeepyszne! Duża ilość kremu i chrupiące truskawki robią robotę.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger