sobota, sierpnia 31, 2019

Ciasto z borówkami

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto biszkoptowe z borówkami i galaretką przekładane lekkim kremem na bazie śmietany kremówki i mascarpone. 
Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami


Ciasto z borówkami - składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ciasto z borówkami - składniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 600 ml śmietany kremówki 30 %
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Ciasto z borówkami - pozostałe składniki:

  • 500 g borówek (250 g do kremu i 250 g na wierzch)
  • 2 galaretki o smaku jagodowym lub owoców leśnych
  • 600 ml wrzątku

Jak zrobić ciasto z borówkami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodaj stopniowo cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj po jednym żółtku. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszaj w masę jajeczną. 
  • Formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Upieczony biszkopt pozostaw do wystudzenia, a następnie przekrój na dwie części. 
  • Przygotuj krem. Żelatynę zalej zimną wodą, pozostaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie podgrzej ją w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej i pozostaw do wystudzenia.
  • Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywną masę. Dodaj do mascarpone. 
  • Do żelatyny dodaj łyżkę masy śmietanowej. Wymieszaj. Cały czas miksując, wlej żelatynę cienkim strumieniem do masy śmietanowej z mascarpone. Dodaj 250 g borówek. Wymieszaj
  • Obie galaretki zalej wrzątkiem. Pozostaw do lekkiego stężenia.
  • Jeden blat biszkoptowy włóż do formy. Wyłóż połowę kremu i przykryj drugim blatem. Wyłóż pozostałą część kremu i ułóż pozostałe 250 g borówek. Ciasto włóż do lodówki na około 45 minut. Po tym czasie wylej na wierzch tężejącą galaretkę. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Ciasto z borówkami


Ciasto z borówkami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger