czwartek, lipca 11, 2019

Truskawkowy 3 bit (bez pieczenia)

Pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia na herbatnikach składające się z trzech warstw: masy budyniowej, truskawek zmiksowanych na mus i śmietany kremówki. To idealny deser na upalne dni. :)
Truskawkowy 3 bit

Truskawkowy 3 bit

Truskawkowy 3 bit - składniki na masę truskawkową:

  • 1 kg truskawek
  • 5 łyżek cukru
  • 2 galaretki truskawkowe

Truskawkowy 3 bit - składniki na masę budyniową:

  • 4 szklanki mleka
  • 3 budynie śmietankowe (proszek: 3 x 40 g)
  • 5 łyżek cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 250 g masła lub margaryny

Truskawkowy 3 bit - składniki na masę śmietanową:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa

Truskawkowy 3 bit - pozostałe składniki:

  • 350 g herbatników
  • 50 g gorzkiej czekolady

Jak zrobić ciasto truskawkowy 3 bit?

  • Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno rozłóż warstwę herbatników.
  • Truskawki umyj, odszypułkuj i zmiksuj blenderem. Przełóż do garnka, dodaj cukier i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, wsyp galaretki, dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia.
  • Przygotuj krem. Trzy szklanki mleka zagotuj z cukrem. W pozostałej szklance rozrób proszki budyniowe. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i ugotuj budyń. Do gorącego budyniu dodaj galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Masło utrzyj mikserem. Partiami dodawaj zimny budyń do masła, cały czas miksując.
  • Masę budyniową wyłóż na herbatniki. Przykryj ją kolejną warstwą herbatników. Na herbatnikach rozsmaruj tężejącą masę truskawkową.
  • Galaretkę rozpuść w pół szklanki wrzątku, odstaw do lekkiego stężenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Do tężejącej galaretki dodaj dwie łyżki śmietany, wymieszaj. Galaretkę dodaj do ubitej kremówki. Dokładnie zmiksuj. 
  • Masę śmietanową wyłóż na herbatniki. Wierzch posyp czekoladą startą na średnich oczkach tarki.
Smacznego!
Truskawkowy 3 bit



Truskawkowy 3 bit

Truskawkowy 3 bit

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger