poniedziałek, maja 27, 2019

Rolada serowo-pieczarkowa

Bardzo smaczna i ciekawie wyglądająca rolada z ciasta serowo-majonezowego z dodatkiem przesmażonych pieczarek i filetem z piersi kurczaka. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno.

Rolada serowo-pieczarkowa




Rolada serowo-pieczarkowa - składniki na nadzienie pieczarkowe:

  • 350 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól i pieprz


Rolada serowo-pieczarkowa - składniki na ciasto:

  • 3 jaja
  • 300 g sera żółtego
  • 3,5 łyżki majonezu


Rolada serowa z pieczarkami - pozostałe składniki:

  • 2 duże filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do wysmarowania papieru do pieczenia



Jak zrobić roladę serowo-pieczarkową?

  • Pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  • Pieczarki wrzuć na rozgrzany olej i smaż do momentu, aż odparuje z nich woda. Następnie dodaj posiekaną cebulę, i cały czas mieszając, smaż do czasu jej zeszklenia. Dodaj sól i pieprz. Farsz pozostaw do ostudzenia. Kiedy ostygnie, dodaj do niego jajko i bułkę tartą, dokładnie wymieszaj.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść i przekrój wzdłuż w taki sposób, by powstały nam 4 płaty mięsa. Każdy płat cienko rozbij, przypraw i odstaw do lodówki.
  • Czas zabrać się za ciasto. Żółty ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach. 
  • Jajka rozkłóć, dodaj majonez, dokładnie wymieszaj. Dodaj ser, ponownie wymieszaj.
  • Blachę z wyposażenia piekarnik wyłóż papierem do pieczenia, który następnie posmaruj cienko olejem.
  • Masę serową równomiernie rozprowadź na całej powierzchni blachy.
  • Blachę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut do lekkiego zarumienienia.
  • Od razu po wyjęciu z piekarnika oderwij papier od ciasta.
  • Ciasto połóż na blacie, i na mniej więcej 3/4 jego powierzchni, ułóż przyprawione mięso.
  • Na końcu ciasta, od którego będziesz rozpoczynać zwijanie, ułóż pieczarkowy farsz w formie wałka.
  • Następnie całość zwiń w dość ścisłą roladę.
  • Roladę zawiń w papier do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.
  • Papier zdejmij z rolady dopiero po ostudzeniu.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger