niedziela, stycznia 13, 2019

Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany to prosta i tania w przygotowaniu zupa. Sekret wyśmienitego smaku i aromatu barszczu tkwi w jego przyprawieniu. Dobry barszcz czerwony powinien bowiem łączyć w sobie 4 smaki: słony, słodki, kwaśny, i ostry. Wiem, że jego przyprawienie przysparza wielu osobom nieco problemów. Mam jednak nadzieję, że proponowany przeze mnie przepis na barszcz pozwoli ugotować zupę, która zachwyci Twoje podniebienie.

    

Barszcz czerwony zabielany - składniki

  • 3 litry wody
  • 1 kilogram czerwonych buraków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 1,5 łyżki cukru
  • 200 g śmietany 18%


Jak zrobić barszcz czerwony zabielany bez mięsa?

  • Obierz buraki, umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Buraki dość mocno barwią skórę, dlatego do ich obierania - załóż rękawiczki.
  • Pokrojone buraki przełóż do dużego garnka i zalej 3 litrami wody.
  • Obierz marchewki, pietruszkę i selera, dorzuć do garnka z burakami.
  • Zagotuj wodę z burakami i pozostałymi warzywami.
  • W międzyczasie obierz ząbki czosnku i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj.
  • Wyciśnij sok z połowy cytryny. 
  • Kiedy woda z burakami i warzywami zacznie wrzeć, dodaj sól, pieprz i czosnek.
  • Wywar gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut. 
  • Po upływie tego czasu wyłów przy pomocy cedzaka marchewki, pietruszkę i seler - warzywa te nie będą już potrzebne.
  • Do barszczu dodaj majeranek, cukier i sok z cytryny.
  • Garnek z zupą zdejmij z palnika.
  • Na koniec zabiel barszcz. Śmietanę roztrzep w kubeczku, i w celu zahartowania, dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy. Nie przestając mieszać barszczu, powoli dodaj śmietanę do zupy.
  • Przygotowany barszcz czerwony zabielany podaj, wedle uznania, z ziemniakami lub makaronem.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger