piątek, stycznia 18, 2019

Bananowa krówka

Krówka bananowa to istny raj dla podniebienia! Krem budyniowy, masa kajmakowa, banany, dwie warstwy herbatników, a to wszystko zwieńczone lekkim kremem śmietanowym z mascarpone i podprażonymi płatkami lub słupkami migdałowymi - brzmi smakowicie prawda? Krówka budyniowa w towarzystwie aromatycznej kawy lub herbaty to przepis na udany dzień. Spróbuj, a nie pożałujesz! Trzeba też podkreślić, że oprócz walorów smakowych, to pyszne ciasto ma jeszcze jedną zaletę - nie wymaga pieczenia, a jego przygotowanie nikomu nie powinno przysporzyć żadnych problemów.

bananowa krówka

krówka bananowa

Składniki na krem budyniowy

  • 800 ml mleka 
  • 250 g masła lub margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (około 10 g)
  • szklanka mąki tortowej
  • budyń waniliowy lub śmietankowy (40 g)
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 małe jajko

Składniki na krem śmietanowy z mascarpone

  • 330 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Krówka budyniowa - pozostałe składniki

  • 250 g herbatników
  • 4 banany
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • puszka masy krówkowej (460 g)
  • 100 g płatków lub słupków migdałowych

Jak zrobić bananową krówkę?

  • W pierwszej kolejności zabierz się za przygotowanie kremu budyniowego. Do 500 ml mleka dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, budyń i jajko - składniki dokładnie ze sobą połącz, najlepiej przy pomocy miksera.
  • Pozostałe 300 ml mleka przelej do garnka, dodaj cukry, masło lub margarynę i zagotuj. Mleko w garnku co chwilę mieszaj.
  • Kiedy mleko w garnku się zagotuje, powoli, niewielkim strumieniem wlej rozmieszane wcześniej mąki, budyń oraz jajko i szybko mieszając, ugotuj gęsty budyń.
  • Budyń zdejmij z kuchenki, przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.
  • Płatki lub słupki migdałowe wsyp na suchą patelnię i podgrzewaj na niewielkim ogniu, często mieszając, aż do ich ładnego zarumienienia. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na dno blachy poukładaj herbatniki.
  • Na herbatniki równomiernie rozłóż masę budyniową. Na budyniowy krem, ponownie połóż herbatniki.
  • Na drugiej warstwie herbatników, rozsmaruj masę krówkową. Uprzednio możesz ją przełożyć do rondelka i delikatnie podgrzać, wówczas z łatwością ją rozsmarujesz.
  • Obierz banany, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
  • Banany poukładaj na masie krówkowej.
  • Przygotuj krem śmietanowy. Do miski dodaj śmietanę kremówkę, serek mascarpone i całość ubij na sztywny krem. Dorzuć cukier puder i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Śmietanową masę wyłóż na banany.
  • Budyniową krówkę posyp podprażonymi płatkami lub słupkami migdałowymi.
  • Ciasto krówka budyniowa włóż na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc, by herbatniki zmiękły, a warstwy dobrze stężały. 
Smacznego!
krówka bananowa bez pieczenia


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger