środa, czerwca 09, 2021

Ciasto Brzdąc

Ciasto Brzdąc to wyśmienite ciasto składające się z dwóch blatów biszkoptowych przełożonych konfiturą wiśniową  i lekką masą śmietanowo-kakaową.
Ciasto Brzdąc


Ciasto Brzdąc - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do nasączenia biszkoptu: 0,5 szklanki wody + sok wyciśnięty z połowy cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru


Ciasto Brzdąc - składniki na masę śmietanowo-kakaową:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki żelatyny

Pozostałe składniki:

  • 1 konfitura wiśniowa (około 250 g)
  • 100 g gorzkiej czekolady

Ciasto Brzdąc - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Pod koniec ubijania dodaj cukier waniliowy. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwie części.
  • Przygotuj masę. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder i przesiane kakao. Następnie cienkim strumieniem wlej do masy śmietankowej żelatynę. Krótko zmiksuj. 
  • Złóż ciasto. Składniki do nasączenia biszkoptu wymieszaj ze sobą. Do formy włóż pierwszy blat biszkoptowy. Nasącz połową ponczu. Posmaruj połową konfitury. Wyłóż połowę kremu. Przykryj drugim blatem biszkoptowym. Ponownie naponczuj, posmaruj konfiturą i wyłóż pozostałą część kremu. Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki czekoladą.
Smacznego!
Ciasto Brzdąc

Ciasto Brzdąc

Ciasto Brzdąc

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger