niedziela, lipca 19, 2020

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Pyszne, kruche ciasto z budyniem, truskawkami i pianką bezową, którego nie może zabraknąć w moim domu w sezonie truskawkowym. Wbrew pozorom, ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam!
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Ciasto z budyniem i truskawkami - składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 żółtek
  • 25 g masła
  • 1,5 łyżki śmietany 18%

Kruche ciasto z truskawkami i budyniem - składniki na masę budyniową:

  • 1 litr mleka
  • 2,5 paczki budyniowe śmietankowego (proszek: łącznie 100 g)
  • 5 łyżek cukru

Kruche ciasto z truskawkami i budyniem - składniki na piankę:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 kisiel truskawkowy (proszek)
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Pozostałe składniki:

  • około 800 g truskawek


Jak zrobić kruche ciasto z budyniem i truskawkami?

  • Mąkę przesiej do miski wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj sól, żółtka, pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i śmietanę. Z powstałych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie części. Owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na około 2-3 godziny. Ciasto powinno być mocno zmrożone.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzyj na dużych oczkach tarki bezpośrednio do formy. Ciastem dokładnie wylep dno formy. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
  • Truskawki umyj, odszypułkuj i ułóż na podpieczonym i ostudzonym spodzie.
  • W rondelku zagotuj 750 ml mleka z cukrem. W pozostałych 250 ml mleka rozprowadź proszki budyniowe. Mieszankę budyniową wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń. Budyń od razu wyłóż na truskawki. Wyrównaj.
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj do czasu jego całkowitego rozpuszczenia. Pod koniec ubijania dodaj proszek kisielowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Piankę wyłóż na budyń. 
  • Na piankę zetrzyj pozostałą część kruchego ciasta.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger