czwartek, marca 07, 2019

Słonecznikowiec

Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła, kajmaku i chrupiącego, karmelizowanego słonecznika to prawdziwa uczta dla podniebienia! Słonecznikowiec to proste w przygotowaniu i bardzo smakowite ciasto przekładane. Idealne dla wielbicieli słodkich ciast z kremem i nie tylko. :)
słonecznikowiec





ciasto ze słonecznikiem

Słonecznikowiec - składniki na ciasto biszkoptowe:

  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 3 budynie waniliowe (proszek - 3x40 g)
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do nasączenia biszkoptu: 0,5 szklanki osłodzonej i ostudzonej kawy


Ciasto słonecznikowiec - składniki na prażony słonecznik:

  • 300 g łuskanych ziaren słonecznika (użyłam pestek słonecznika BIO firmy Polskie Młyny)
  • 80 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka


Ciasto z prażonym słonecznikiem - składniki na masę słonecznikową:

  • 250 g masła
  • 460 g masy kajmakowej
  • 2/3 porcji prażonego słonecznika


Słonecznikowiec - wierzch ciasta:

  • 1/3 masy słonecznikowej
  • 1/3 prażonego słonecznika



Ciasto biszkoptowe - przygotowanie:

  • Białka oddziel od żółtek.
  • Białka ubij na sztywną masę, na najwyższych obrotach miksera. Możesz dodać do nich szczyptę soli, by lepiej się ubijały. W międzyczasie, stopniowo do ubijanych białek dodawaj cukier.
  • Cały czas miksując, dodawaj do ubitych białek po jednym żółtku. 
  • Do masy jajecznej dodaj przesiane: budynie, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki delikatnie wmieszaj w masę, najlepiej przy pomocy drewnianej lub silikonowej szpatułki.
  • Blachę o wymiarach 30 x 25 cm wyłóż papierem do pieczeniem.
  • Masę wylej do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 40 minut, do suchego patyczka. 
  • Po ostudzeniu przekrój biszkopt na dwa równe blaty.


Prażony słonecznik - przygotowanie:

  • Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, mleko i słonecznik. Masę podgrzewaj i cały czas mieszaj do momentu, aż się delikatnie zarumieni.
  • Ziarna słonecznika przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 10-15 minut. Uważaj, by nie przypalić ziarenek, ponieważ staną się gorzkie.
  • Słonecznik odstaw do ostudzenia.


Masa słonecznikowa - przygotowanie:

  • Masło utrzyj w misce na puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj po 1 łyżce masy kajmakowej. Na sam koniec dodaj 2/3 prażonego słonecznika i wymieszaj łyżką.


Słonecznikowiec - złożenie ciasta:

  • Jeden blat ciasta biszkoptowego nasącz połową zaparzonej kawy. Wyłóż 2/3 masy słonecznikowej. Pozostałą kawą nasącz drugi blat ciasta biszkoptowego i przykryj ciasto. Na wierzch rozsmaruj 1/3 masy słonecznikowej i posyp 1/3 prażonego słonecznika.
Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką Polskie Młyny.
ciasto z prażonym słonecznikiem
słonecznikowiec

1 komentarz:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger